Сребърни или посребрени. Масивно сребро или чисто сребро. Каква проба сребро да си купим?

 За среброто и неговите сплави

Среброто е блестящ метал, доста мек и ковък и може да се обработва механически, но все пак е по-твърд от златото и по-мек от медта.  Леенето на чистото сребро е невъзможно, тъй като в стопено състояние то разтваря значителни количества въздух, като при застиването кислородът се отделя и разкъсва втвърдената повърхност. Неговите сплави обаче могат да се леят и обработват.

Най-чистото сребро с практическо приложение има проба 999, което означава, че съдържанието на сребро е 99.9%. Това е сребро с много голяма чистота и почти не съдържа примеси. Никой в света не произвежда прибори за хранене, съдове или бижута от сребро 999. То е меко, не може да се обработва и даже и да се произведе от някой любител – не е използваемо. Представете си как огъвате медна жица, пък даже и дебела – е същото ще стане и със сребро 999. То се използва само за посребряване при електролиза или за изливане в кюлчета, който да стоят в някой сейф. Поради тази причина се смесва с други метали и се получават сплави, подходящи за обработка.

Сребро с проба около 950 (известно още като Britannia standard=958/1000 или French 1er  TITRE= 950/1000) има съдържание на сребро 95.8% и 4.2% мед или друг метал. Този тип сребро е по-подходящо за ръчно изработване на бижута, защото е по-меко и се обработва по-лесно. Почти не се използва за изработка на прибори за хранене в бита, защото в процеса на използване биха се деформирали или надраскали дълбоко много лесно.

Сребро с проба 925 (Sterling Silver) има съдържание на сребро 92.5% и примеси 7.5%. Този вид сребро е един от най-честите при производството на съдове и прибори за хранене, както и при бижута. Достатъчно меко за работа и достатъчно устойчиво на външни влияния и механични въздействия. Основно произвеждат по този стандарт Великобритания, Франция, САЩ, Мексико, Канада и др. Българските изделия също са проба 925.

Сребро с проба 875 (84 zolotniki) има съдържание на сребро 87.5% и примеси 12.5%. От този вид сребро произвеждат съдовете и приборите си в Русия.  Изделията, изработени в Царска Русия от сребро с емайл са много скъпи на международния пазар.

Сребро с проба около 830 – Този вид е най-често използван в страни като Норвегия, Дания, Швеция, Холандия, Швейцария и др. Използваните в тези страни проби са 830, 833 и 835. Норвежкото сребро е едно от най-скъпите  в света. Те изработват изключително декорирани изделия за бита, които са произведения на изкуството. Голяма част от техните изделия са от позлатено сребро или сребро със злато и емайл.

Сребро с проба 800 – От този вид се произвеждат изделия в Германия, Австрия, Италия, Белгия, Египет и др.

Сребро с проба 500 – От тази проба се секат монети в различни монетни дворове след ~1920 година (преди това са се секли с проба 925).  Не се произвеждат съдове за бита и прибори за хранене с такава проба.

Посребрени – Голяма част от масивните изделия (чайници, подноси, свещници) са направени вместо изцяло от сребро, от друг метал и върху тях обикновенно електрохимично е отложен тънък слой чисто сребро – проба 999. Дебелината на слоя варира от 10 микрона обикновено до 40 микрона. Покритието с дебелина 40 микрона се означава с „А1“ (най-висока класа) и има гаранция 25-30 години при нормално използване. Скандинавските народи изработват малки посребрени прибори с дебелина на покритието повече от 40 микрона – обозначават ги с цифри в квадратен печат – обикновено цифрите са 40, 60 и 90. Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-дебело е покритието. Покритие с индекс 90 е невъзможно да бъде износено при нормални условия за един човешки живот. Дори и петорно последователно химическо третиране на едно и също място не е в състояние да повреди дебелия сребърен слой! Посребрените предмети от Китай, които масово се срещат на нашия пазар са с много тънко сребърно покритие (под 5 микрона) и се износват между 6 месеца и 1 година. Такова покритие не може да се почиства химически, защото пада при първо почистване с препарат.

Мелхиор (рус.) / Neusilber (нем.) (познато у нас като руско сребро ниска проба) – няма изобщо сребро в състава си! Сплавта е от мед, никел, цинк и калай.

 

Чисто или масивно сребро?

Трябва да се купува сребро което е проба ≥ 800 – това се нарича „масивно сребро“ – в тези изделия количеството сребро е достатъчно, за да има полезно действие. Различните страни са решили да произвеждат изделията си основно от тези проби, разбира се произвеждат и от други – но такива, които да имат здравословен ефект върху организма. „Чисто сребро“ значи само сребро с проба 999+ и то не е предмет на интерес за стоките от бита.

 

Колко голямо значение има пробата сребро?

Голямо и не толкова голямо. Пробата сребро показва процентното съотношение на чистия метал сребро към останалите примеси в сместта. Тя има значение за определяне на цената на материала (напр. 1кг поднос проба 925 съдържа 925г чисто сребро, а 1кг поднос проба 835 съдържа 835г чисто сребро и следователно като материал за претопяване подносът с проба 925 ще струва повече), но няма значение за стойността на предмета като елемент за украса. Широко разпространено е схващането, че пробата сребро има значение за неговите антибактерицидни свойства, което не е съвсем вярно. Дори и минимални количества сребро, разтворени във вода проявяват такива свойства. Количеството на сребърните йони, които преминават от сплавта в единица вода (напр. 1 литър) е константа – физична характеристика и не зависи от пробата (чистотата) на сребърния съд – все пак съдът трябва да е предимно от сребро, сплав със съдържание на сребро под 50% почти няма бактерицидни свойства. Но зависи от температурата – затова разбъквайте чая си още горещ със сребърна лъжичка.

 

Ако трябва да избираме, кое би било по-добре?

Отговорът е ръчно изработено изделие от способен майстор защото е уникално, това му прибавя допълнителна стойност. Колкото по-старо и красиво, толкова по-добре. Днес няма кой да го произведе. Цената му расте с годините. Спокойно човек може да инвестира в такива изделия – марките им са безупречни и голяма част от тях могат да бъдат датирани, използваеми са в бита, полезни са за здравето, могат да се използват и от възрастни и от деца, а стойността им с годините расте. Вместо да закупите кюлче сребро, което да стои в някой сейф, можете да закупите сребърен съд за бита, да използвате цял живот здравословният му ефект, да го оставите като наследство или в тежки години да се разделите с него, и с годините цената му да се покачва.

 

Имайте в предвид че на пазара у нас има много изделия които се водят сребро, но са посребрени. Масово се водят за сребро даже и съвсем тънко посребрени изделия внос от Китай и Тайланд. Хората знаят че са си купили сребро с печат, а то е посребрено, не само това, но след като веднъж почернее и бъде почистено среброто пада. При тестване с тестер за сребро пробата е отрицателна. Нашият съвет е:

  1. Избягвайте уличните търговци или съмнителни места, защото днес са там, а утре не.
  2. Изисквайте сертификат за изделията с подпис и печат на фирмата.
  3. При възможност проверете изделието си при специалист.

Всички наши изделия от сребро освен печатите които имат, са проверени с химическа проба за сребро от магистър по химия и се продават със сертификат!

Изчерпателен каталог на изделията, с които разполагаме в момента можете да видите в нашия online магазин.


Коментари са забранени.