Обща информация за среброто

Среброто (на лат. argentum, сребро, химичен знак Ag) е химичен елемент, който спада към групата на благородните метали. То е с бял цвят и красив метален блясък.
Среброто е мощно, природно анти-микробно средство, познато и използвано от близо 6 хиляди години, без да са известни някакви неблагоприятни странични явления или противопоказания за човека. Преди много години, често хората слагали по една сребърна монета в млякото, за да го предпазят от бързо разваляне. Дезинфектиращите и антисептични свойства на среброто са били известни още на древните гърци и много отдавна хората забелязали, че тези, които използват и се хранят със сребърни прибори се разболяват по рядко и почти не страдат от инфекции. Използвани били и сребърни пластинки, които слагали върху раните за да избегнат инфекцията и да ускорят заздравяването.
Това ценно познание се предавало от поколение на поколение, главно в семействата и дворовете на крале, императори, султани и други владетели. Те можели да си позволят да се хранят със сребърни прибори, да пият от сребърни чаши и да държат храната си в сребърни съдове. В резултат на това, минимални количества сребро непрекъснато се отделяли от повърхността на съдовете и преминавали в храната и питиетата на тези хора. Така с времето организмът им се насищал достатъчно със сребро, което ефективно ги предпазвало от всякакви инфекции.
Именно активното използване на среброто от тези височайши персони е източника на нарицателното за благородник – „Синя Кръв“. Това е така, защото много-продължителното и активно приемане на сребро водело до придаване на лилаво-синкав цвят на кръвта. И тъй като само най-богатите (т.е. управляващите) са можели да си позволят да бъдат в редовен контакт със среброто, така се родил митът за хората със „синя кръв“ – благородниците, които поради това считат, че са много по-различни от останалите хора.
Няма християнин, който да не е чувал и да не знае за чудните свойства на „светената вода“ – вода, която става такава едва след като престои известно време в сребърен съд, на специално място в черквата. На тази сребърна вода хората приписват чудни свойства защото е стояла в храма, но освен това тя става такава, защото сребърни йони се отделят от повърхността на сребърния съд и преминават във водата.
Среброто е било едно от малкото познати средства за борба с инфекциите. Като ценен метал обаче, то не е било по джоба на мнозинството от хората и само най-заможните са можели да се възползват от неговото действие. Египетският фараон Менес с указ е определил отношението между цената на златото и среброто.
Среброто се възприема като инвестиция, съхраняваща стойността на парите и затова традиционно движението в цената на среброто следва тази на златото. Всъщност истинските пари са златото и среброто, а не валутите, които централните банки печатат. От отпадането на Златния стандарт през 1974г., валутите се превръщат във fiat currency, или валути на доверие. Златото и среброто не се влияят от доверието. Същевременно обаче среброто като метал има много по-широко промишлено приложение и неговите запаси реално намаляват в сравнение със златото. Ако златото се използва предимно за инвестиция и за изработка на бижута и си сменя собствеността, то в промишлеността всяка година безвъзвратно се губят тонове сребро, така че неговите количества в световен мащаб непрекъснато намаляват.

Коментари са забранени.