Грижи за среброто

Ако cребърният Ви съд е стоял много дълго време изложен на въздух и светлина и потъмнее, го почистете със специалнен течен полиращ препарат (продава се в нашия online магазин) или паста за почистване на сребро и полираща кърпа, за да възстановите оригиналния му цвят. Изсипвате малко от течността на фин памучен парцал и натривате повърхността. Изчаквате 1-2 мин да позасъхне и излъсквате до блясък с друга – чиста кърпа. Почистването става много бързо и лесно и ефекта е поразителен. При липса на полираща кърпа може да се използва мека 100% памучна материя от стари дрехи, но да няма изкуствени примеси в материята или шевове, които да предизвикат надраскване на повърхността. Ако има повече драскотини можете да повторите процедурата няколко пъти. Химикалите имат способността да заличават фини драскотини.
В случай, че не разполагате с тези почистващи препарати, можете в домашни условия да почистите сребърния съд като напълните обикновена пластмасова купа с гореща вода, разтворите малко веро, течен сапун или гел за миене на съдове. Потопете съда вътре и го почистете внимателно с мека четчица.(можете да използвате четка за пудра за лице или друга с такава мекота, но в никакъв случай да не се използва четка за зъби дори и тази с най-мекия косъм предизвиква надраскване). Изплакнете и след това подсушете с мека кърпа.Ако патината е слаба може да се използва почистването с фин памучен парцал без препарат(като в миналото). В никакъв случай да не се използват салфетки или хартиени кърпи, защото надраскват повърхността.
Не са за препоръчване популярните от миналото методи с използване на сода бикарбонат или паста за зъби. Те съдържат мини кристалчета, които надраскват и повреждат повърхността на изделията.
Не се препоръчва миене на сребърни съдове в съдомиална машина, защото химикалите имат абразивни свойства и предизвикват надраскване.
Абсолютно не се препоръчва миене на посребрени издалия в съдомиална, защото след неколкократни измивания се изтрива покритието им.
Не забравяйте да държите вашите сребърни изделия далеч от химикали като белина, амоняк, ацетон , алкохол, терпентин, както и от вестници. Да се избягва контакт с вълна и филц (тези материали съдържат сяра, която причинява окисляване на среброто). Всички масла за слънце, спрей за коса, парфюми, каучук, лосиони за тяло съдържат химикали, които в една или друга степен могат да предизвикат потъмняване на сребърните ви съдове.
Ако не успеете да почистите съда в домашни условия, то потъмняването се е получило в следствие на химично взаимодействие. В такъв случай се обърнете към специалист.
Най-добрият начин да съхранявате вашето сребро е като го поставяте в херметически шкаф или чекмедже, на тъмно и сухо.Има и специални кърпи за съхраняване на сребро, ако то не се използва. Препоръчително е да са със специални отделения, за да се избегнат удари помежду им и надраскване. По-евтиния вариант е да го завиете в парче памучен плат и след това в найлонов плик с цип (за да се избегне достъпа на серни съединения до метала)
Ако се грижите добре за вашето сребро, ще го използвате и ще му се радвате години наред и неговата цена ще се увеличава годините.

Коментари са забранени.