Сребърна лъжичка за захранване – хит сред подаръците за бебета

Сигурно сте чували за старото поверие, че бебето трябва да се захрани със сребърна лъжичка. А питали ли сте се къде е корена на този обичай?

Силата на среброто е известна на хората от хиляди години. В древните цивилизации като Египет, Китай, Индия среброто се е използвало за медицински цели. Благородният метал е известен с активното си антибактериално действие. Много преди откриването на дезинфектантите, хората хвърляли сребърни монети в извори или в съдове с вода, за да убият бактериите и така да направят водата годна за пиене. По такъв начин водата бивала пречиствана и ставала годна за пиене дори в най-рискови епохи. В Древна Гърция и Рим хората използвали сребърни съдове за съхранение на прясната вода. Едва ли е случайност фактът, че в дворовете на знатни особи домакините и гостите се хранели със сребърни прибори, пиели от сребърни чаши, а храната се съхранявали в сребърни съдове. И до днес в православните храмове свещениците  благославят със сребърни кръстове, а причастието се дава със сребърна лъжица.

В Европа, по време на чумната епидемия, на децата от богатите семейства давали храната със сребърни лъжички. От тук идва и поговорката ”Родил се със сребърна лъжица в уста”.

Лекарите съветват да се използва сребърна лъжичка за по-здравословно хранене, защото среброто убива всички микроби в храната. Сребърната лъжичка за бебето не е просто демонстрация на финансови възможности или за да покажете, че за вас вашето бебе е принц или принцеса. С мощните си антимикробни свойства и със символика за сила, чистота и здраве, която среброто носи,  вие ще осигурите на вашето бебе по още един начин здравна подкрепа.

Сребърна лъжичка се използва за захранване на бебе и за подарък на кръщене. Сребърната лъжичка е подарък за цял живот, тя ще премине от вашите деца на вашите внуци и правнуци и ще продължава да ви служи.

Нашият антиквариат разполага с най-голямата колекция в България на единични сребърни лъжички за хранене на бебе и комплекти сребърни лъжички за чай или кафе за цялото семейство.

 

Всички експонати могат да бъдат разгледани и на живо в нашия магазин на адрес:

гр. София, ж.к.Младост 1, бл.54А

вх.3, магазин 5 – антиквариат “Antique Silver”

Posted in Актуално

Коментари са забранени.